In de herfst van 2012 lanceerde Three Ships het educatieve kennisplatform YouDipity Author. De site biedt een auteurstool voor het maken van content, zoals e-learning materiaal, digitale werkboeken en diagnostische toetsen. Daarnaast is de website een publicatieplatform, zodat iedereen zijn kennis en passies kan delen. Niet geheel onbelangrijk: YouDipity Author is gratis te gebruiken. Vives sprak met Wiel van de Berg, algemeen directeur van Three Ships.

In de herfst van 2012 lanceerde Three Ships het educatieve kennisplatform YouDipity Author. De site biedt een auteurstool voor het maken van content, zoals e-learning materiaal, digitale werkboeken en diagnostische toetsen. Daarnaast is de website een publicatieplatform, zodat iedereen zijn kennis en passies kan delen. Niet geheel onbelangrijk: YouDipity Author is gratis te gebruiken. Vives sprak met Wiel van de Berg, algemeen directeur van Three Ships.

YouDipity Author is bedoeld als open platform voor iedereen die kennis wil verkrijgen, delen en publiceren. Wiel van de Berg omschrijft het vooral als een leuke site voor mensen die creatief willen zijn. “YouDipity is afgeleid van de Engelse term – en de film – Serendipity, oftewel serendipiteit. Dit betekent zoveel als gelukkig toeval, maar meer in het bijzonder: per toeval iets nuttigs ontdekken, zonder dat je daar specifiek naar op zoek was. Zo zal YouDipity ook aangename verrassingen opleveren”, aldus Van de Berg. “Deze omgeving moet mensen de gelegenheid bieden om hun creativiteit te botvieren en leuke dingen te maken.” YouDipity is sinds september 2012 in de lucht, en inmiddels zijn er zo’n 1000 gebruikers, zogenaamde Dippsters, actief. Van de Berg: “Allemaal zijn ze op alle mogelijke stadia bezig om dingen te proberen, en te bekijken. En om content te maken: er zijn al aardig wat Dipities gepubliceerd.”

Auteurstool en tablets
Van lesmateriaal en webquests tot interactieve werkboeken en e-books: er is maar weinig dat niet kan met YouDipity. Het platform vervult dan ook in een belangrijke behoefte, vertelt Van de Berg. “Docenten in het onderwijs hebben vaak de behoefte om hun eigen input toe te voegen aan het lesmateriaal dat ze krijgen van uitgevers. Dit geldt voor de papieren methodes, maar bij de elektronische kant bestaat die behoefte natuurlijk ook. Van huis uit is Three Ships leverancier van een elo, en voor die omgeving hebben we voor onze klanten op een gegeven moment Silverpoint ontwikkeld: een auteurstool om op eenvoudige wijze mooi lesmateriaal te maken. Op een gegeven moment kwam iemand met de vraag waarom we het product niet uit de leeromgeving haalden, zodat het ook erbuiten kon worden gebruikt. Zo is YouDipity ontstaan.”

Hoewel YouDipity niet enkel voor docenten bedoeld is, is de overheersende content [de Dipities] vooralsnog onderwijsmateriaal. Van de Berg: “Van vakgebieden als aardrijkskunde en Frans en van docenten op mbo-instellingen tot in de zorg: iedereen gebruikt de omgeving om vooral hun eigen ding te doen. In de vorm van webquests bijvoorbeeld, kunnen complete online lessen worden gemaakt. Over enige tijd is het zelfs mogelijk om Wintoetsen in YouDipity te maken. Dat is allemaal nog in ontwikkeling.”

Er komt een mogelijkheid om het lesmateriaal alsnog te printen, maar het meeste materiaal wordt uiteraard gekoppeld aan elo’s. Van de Berg: “YouDipity is met name gericht op tablets: alle Dipities die je maakt, kun je ook op de iPad of een Android apparaat bekijken. In maart krijgt YouDipity ook een eigen boekenkast-app. Als je nu in YouDipity in het tabblad ‘Ontdekken’ staat, dan zie je allemaal Dipities staan. Die kun je favoriet maken. Als je dat hebt gedaan en je hebt een tablet, dan kun je gratis een app van de boekenkast downloaden en dan kun je al je favorieten openen op je tablet.”

Feedback
“Binnen vier uur heb je het helemaal door,” spreekt Van de Berg stellig, als we het gebruikersgemak aanhalen. “Daarnaast worden er bootcamps georganiseerd, waar je alle informatie kunt krijgen die je maar wilt.” De editor van YouDipity werkt op basis van sjablonen die de lay-out bepalen. Door te klikken en te slepen kunnen onderdelen zoals tekst, beeld, video en web 2.0 elementen – zoals toetsen van WinToets en clips van SchoolTV, YouTube of Teleblik – worden geplaatst. Dipities zijn heel makkelijk te delen op Facebook, of via Twitter. Daarnaast zijn alle Dipities te categoriseren, waardoor ze makkelijk te vinden zijn.

“En te beoordelen,” benadrukt Van de Berg. “Wat we hebben ingebouwd in de omgeving is dat je kunt beoordelen wat je ziet. Mensen die jouw product gaan gebruiken, ontdekken van alles, en kunnen je hierop feedback geven. Zie het als een soort zelfreinigend vermogen. Als iemand vindt dat er iets niet goed gaat, dan heeft hij de mogelijkheid om een boodschap te sturen. Vervolgens zullen wij daarnaar acteren.” Ook de vragen die gebruikers hebben, kunnen middels de feedback-knop worden gesteld. De vragen worden vervolgens geïnventariseerd en geëvalueerd. “Veel gebruikers gaven bijvoorbeeld aan dat ze de omgeving graag als een soort dropbox willen gebruiken voor hun digitale spullen. Dat kon niet, nu wel. Iedereen heeft zijn filmpjes en ander materiaal nu altijd bij de hand: het wordt gewoon in de cloud gezet,” aldus Van de Berg.

Toekomst: marktplaats
Een interessant gegeven, waarmee bij het ontwikkelen van YouDipity in eerste instantie geen rekening werd gehouden: er zijn gebruikers die hun Dipities willen kunnen verkopen. “Vooralsnog zijn dit vooral gebruikers die e-books maken, maar het is ook zeker niet ondenkbaar voor docenten”, vertelt Van de Berg: “Tijdens de NOT sprak ik een docent van een school uit Terneuzen, die een hele eigen Duitse methode had geschreven. Die man is begonnen in YouDipity en kwam er achter dat hij hiermee snel in staat was om een hele methode te ontwikkelen. Ik hoop dan ook dat we voor dit soort gebruikers een markt kunnen creëren, en dat YouDipity een marktplaats kan worden voor mensen die mooie, leuke dingen willen delen.”

Daarnaast wil Three Ships zich in de toekomst ook gaan richten op leerlingen en studenten. “We zijn aan het bekijken hoe we de omgeving steeds meer kunnen laten gebruiken door de leerling zelf. Studenten moeten met YouDipity met gemak een scriptie kunnen schrijven, en leerlingen kunnen de omgeving gebruiken om een mooi werkstuk af te leveren. Op dit moment weten ze daar echter nog niet genoeg van af.”  

youdipity.com
threeships.nl

Een Dippster aan het woord
Myra Brons is docent Nederlands op RKSG Thamen, en geeft daarnaast keuzelessen toneel. Ook is ze ict-assistente en zit ze daarvoor in een werkgroep van vijf scholen, die bezig is met het ontwikkelen, arrangeren en uitzetten van digitaal lesmateriaal. Ze gebruikt YouDipity sinds eind september 2012: “Ik ben altijd op zoek naar nieuwe digitale tools. Mijn ict-coördinator, Ton Worm, introduceerde YouDipity bij mij. Voorheen maakten we lessen in onze elo: It's Learning. Vooralsnog gebruik ik YouDipity vooral voor het maken van lessen en opdrachten: ik heb nog geen lessen met leerlingen gedaan. Maar ik sta op het punt om dat te gaan doen.” Brons is vooral tevreden over het gebruikersgemak: “Het programma werkt prettig. Er zijn wel wat dingen waar ik tegenaan loop, maar meestal komen we er op school samen uit en anders is er een zeer bereikbare helpdesk.”

YouDipity is nog heel erg in ontwikkeling, en dat is te zien, aldus Brons: “Ik merk dat er daadwerkelijk iets wordt gedaan met de wensen en problemen die ik neerleg. Een nadeel van de nieuwigheid is dat er nog niet een enorm gevulde database is, en dat is wel jammer.” Uiteraard zijn er ook wat kinderziektes te bespeuren: “Bepaalde opdrachten, zoals de invulopdrachten, werkten niet altijd goed. Maar dat was een softwareprobleem en daar wordt hard aan gewerkt. Het is voor mij in ieder geval geen reden om YouDipity niet aan te bevelen aan mijn collega’s!”