The Zimmer Twins is een Canadese tekenfilmserie, maar ook een website voor kinderen. Heel langzaam vindt de serie zijn weg naar andere cartoonnetwerken over de hele wereld en het is, denk ik, een kwestie van tijd voordat onze kinderen er ook kennis mee maken.


The Zimmer Twins is vooral in Amerika en Canada bekend vanwege het unieke format van kijkerparticipatie: kinderen werken, vooral via het internet, mee aan de serie. Het publiek verzint verschillende mogelijkheden van hoe een aflevering moet verlopen en moet aflopen.


 


Website


Zimmer Twins at School is het nieuwe initiatief van de makers van de cartoon. Deze geeft de mogelijkheden om leerlingen aan de slag te laten gaan met een Moviemaker-achtige applicatie om hun eigen filmpjes te maken. De makers geven aan dat de applicatie leerlingen vooral laat nadenken over zinsopbouw, leesvaardigheid en natuurlijk creativiteit. Op de site zijn talloze voorbeelden te vinden van animaties die onderwerpen behandelen uit de Engelse taal, geschiedenis en dergelijke. Op dit moment is er nog heel weinig in het Nederlands te vinden, maar daar kunnen wij natuurlijk verandering in brengen!


 


Aan het werk


Edgar en Eva Zimmer zijn gewone twaalfjarige pubers. Ze hebben echter een bijzondere eigenschap: ze hebben bovennatuurlijke krachten. Ze waren vroeger normaal, maar sinds ze een zwarte kat hebben geadopteerd is alles veranderd. Vanaf dit punt beginnen de verhalen begonnen en nodigt de site uit om zelf nieuwe verhalen te verzinnen. Het liefst natuurlijk met een educatieve inhoud!


Om te starten met de Zimmer Twins moet ik mij eerst registreren. Door middel van een link in een e-mailtje is de registratie voltooid en kan het werk beginnen. De interface is mooi en simpel. Een video geeft een duidelijke instructie hoe het maken van de animatie in zijn werk gaat. De makkelijkste manier om aan de slag te gaan, is een filmpje kiezen dat afgemaakt kan worden. Zo leert een leerling hoe de edit functie werkt en kan er vanuit een voorbeeld gewerkt worden. Er zijn vier tabs om uit te kiezen. Tekst in ballonnetjes, het figuurtje laten bewegen, emotie tonen en special effects. Als ik eenmaal op een tabblad heb gedrukt zie ik een tijdlijn en kan ik via een edit scherm werken.


Het is duidelijk dat de grote kracht van het programma de gebruiksvriendelijkheid van de editor is. U hoeft bijvoorbeeld niet apart uw filmpje op te slaan. Alles blijft in de tijdlijn staan totdat u het zelf weghaalt. Als u even terug wil is, het een kwestie van de schuifbalk even slepen en u kunt werken waar u wilt. Eenmaal klaar kunt u het filmpje opslaan en de url met iedereen delen, zodat ze het filmpje kunnen bekijken.


De site legt een grote nadruk op beleefdheid en een soort van nettiquette. Leerlingen kunnen alleen maar op uitnodiging commentaar geven op andere filmpjes en er wordt sterk op inhoud gecontroleerd door beheerders.


 


Conclusie


Bij mij op school zie je dat steeds meer nadruk wordt gelgd op presenteren, nadenken hoe je informatie overbrengt, et cetera. Maar ook vaardigheden als samenwerken en plannen zijn zeer belangrijk. Een simpel programma/website als The Zimmer Twins at School geeft die mogelijkheid op een heel makkelijke manier. Laat leerlingen een kort filmpje van twee minuten maken over een willekeurig onderwerp: pesten op school, iets van geschiedenis, een grammaticaregel uitleggen. Het maakt niet uit. Als u het ze een keer op deze manier laat doen, hebben ze direct al die vaardigheden nodig. Wat dat betreft is het werken met The Zimmer Twins een win-winsituatie. Voor elk vak te gebruiken en een aangename afwisseling voor leerling en docent.


 


 


uitgever


Lost The Plot Productions


www.zimmertwinsatschool.com


 


prijs


gratis
 


 


inzet
 


schoolbreed
  


systeemeisen
 


internetverbinding


 


Auteur: Alan Turner


Uit: Vives 127 (september 2012)