Als reactie op de kritiek van de Nederlandse privacytoezichthouder op het gebrek aan transparantie in het gebruik van klant- en diagnosegegevens in Google Workspace for Education, heeft de techgigant zich nu meer opengesteld. De verzamelde klantgegevens staan ​​altijd onder controle van de eindgebruiker.

Bron: Techzine

Onlangs heeft de Nederlandse privacytoezichthouders  een belangrijk rapport ingediend over het verzamelen van klantgegevens door Google Workspace Education. De autoriteiten maken zich zorgen over het gebrek aan transparantie over hoe en waarom Google klant- en diagnostische gegevens verzamelt via deze suite. Vanwege het gebrek aan transparantie adviseren toezichthouders onderwijsinstellingen momenteel om Google Workspase for Education voorlopig niet te gebruiken.

Transparantie van Google

Als reactie hierop heeft de technologiegigant nu meer in detail gespecificeerd hoe de verzamelde klant- en diagnosegegevens moeten worden verwerkt. De technologiegigant verklaarde dat, naar eigen zeggen, zijn cloudgebaseerde oplossingen zijn ontworpen om de privacy en veiligheid van de klant te allen tijde te waarborgen. Meer specifiek voldoet de cloudoplossing aan alle Europese wet- en regelgeving, zoals AVG, om klantgegevens te beschermen. Google is van mening dat het verantwoordelijk is voor de transparantie van verzamelde klantgegevens en toepasselijke bewerkingen.

Daarom heeft de technologiegigant de Nederlandse privacyautoriteit meer informatie verstrekt over de verwerking van de verzamelde gegevens. De verzamelde klant- en diagnosegegevens worden niet gebruikt voor gerichte advertenties of het maken van advertentieprofielen. Bovendien worden er geen advertenties geplaatst in de premiumversie van Google Workspace en Google Workspace for Education-omgevingen.

Bovendien worden klantgegevens alleen verwerkt in overeenstemming met de klantovereenkomst. De technologiegigant stelt dat de gebruikte data altijd onder controle staat van de eindgebruiker. Bovendien heeft Google nu de zogenaamde “Google Cloud Privacy Notice” uitgegeven, waarin wordt beschreven hoe om te gaan met servicegegevens. Het publiceerde ook nieuwe richtlijnen voor het implementeren van gegevensbescherming voor Google Workspace for Education.

Extra veiligheidsvoorzieningen

Als dit nog niet genoeg is, heeft Google zijn Google Workspace-product uitgebreid met een nieuwe functie voor veilige toegangscontrole (dwz de Google Workspace Frontline-functie). Deze functie helpt naast andere functies ook om toegang te krijgen tot Google Workspace op de eigen apparaten van werknemers, verbeterd eindpuntbeheer en Google Assistent-ondersteuning in Google Workspace.

Lees het originele bericht van Techzine hier