Op 1 juni gaat de VakantieBieb weer open voor de jeugd en een maandje later ook voor volwassenen. De VakantieBieb is h

Op 1 juni gaat de VakantieBieb weer open voor de jeugd en een maandje later ook voor volwassenen. De VakantieBieb is hèt zomercadeau van de Bibliotheek. Met de VakantieBieb-app kan iedereen tijdens de zomer e-books van de Bibliotheek op een tablet of smartphone lezen. Het is belangrijk dat kinderen ook in de vakantie blijven lezen omdat ze anders terug kunnen vallen in leesniveau. Uit enthousiaste reacties blijkt dat de e-books in de VakantieBieb overal worden gelezen op de camping, in het vliegtuig, op het strand en van China tot Curaçao.

Zelf lezen en voorlezen

Met de VakantieBieb-app heeft iedereen toegang tot een omvangrijke selectie Nederlandse e-books gedurende de hele zomer. Dit jaar is het aanbod uitgebreid en zijn nog meer titels gratis te downloaden, zestig in totaal. Voor de kinderen zijn er handige leeftijdscategorieën aan gekoppeld. Niet alleen kunnen kinderen zo zelf boeken op hun niveau vinden in de app, er is ook genoeg keuze om uit voor te lezen.

Lachen en griezelen

Er zit voor iedereen wel wat bij of je nu van avontuurlijke, griezel-, detective, fantasie- of humoristische boeken houdt. Kinderen van 6-9 jaar kunnen bijvoorbeeld helemaal opgaan in Iep! van Joke van Leeuwen of raadsels oplossen en moppen lezen in Nog een mop? van Erik van Os. Kinderen tussen 9-12 jaar kunnen wegdromen bij de avonturen van Samuel en Tess in Mijn bijzonder rare week met Tess van Anna Woltz. Ook jongeren van twaalf jaar en ouder kunnen een keuze maken uit diverse leuke e-books en mogen misschien al een enkel volwassen boek lezen.

‘Travel light’

Dat de VakantieBieb-app bij de jongere lezers in de smaak valt blijkt uit de grote hoeveelheid kaartjes die de Bibliotheek kreeg naar aanleiding van de VakantieBieb 2015. Zoals: ‘Ik vind de vakantieapp super leuk want nu mag ik wel op de tablet en anders niet.’ En ‘met de VakantieBieb kan ik ook heel veel boeken meenemen met het vliegtuig en is er nog ruimte over voor speelgoed in mijn koffer.’ Ook zorgt het ervoor dat kinderen lezen leuk vinden: ‘Ik ben na de vakantie meteen naar de bieb gegaan en heb ook andere boeken van die schrijver geleend.’

Ook ruime keuze voor volwassenen

Niet alleen voor kinderen biedt de VakantieBieb-app uitkomst, ook volwassenen komen vanaf juli aan hun trekken en hebben de mogelijkheid om dertig titels te downloaden. Romans, spannende en non-fictie boeken, voor ieder wat wils. Een kleine greep uit de selectie: Vader van Karl Ove Knausgård, A.F.Th. v.d. Heijden met De helleveeg; Youp van 't Hek in Nederland volgens Youp; en Cruise van Suzanne Vermeer.

Lezen zonder internet

De app is gratis te downloaden op een tablet of smartphone via de App Store of Google Play Store. De geselecteerde boeken komen in de boekenkast in de app te staan. Na het downloaden is voor het lezen van de e-books geen internetverbinding meer nodig. Ideaal dus voor vakantie.

Speciaal voor dyslecten

Kinderen en volwassenen met dyslexie kunnen een deel van de e-books in een aangepast lettertype lezen (ePub-versie). ‘[Mijn dochter] (11) heeft dyslexie, wil nooit boeken lezen, maar leest nu voor het eerst zelf op de iPad! – een blije moeder.’

VakantieBieb kinderen: 1 juni t/m 31 augustus 2016

VakantieBieb volwassenen: 1 juli t/m 31 augustus 2016