De volgende grote stap in technologische innovaties en ontwikkelingen is immersieve technologie. Hoewel deze technologie vooral voor consumenten is bedoeld, heeft het ook zeker zijn plek in het onderwijs, volgens Michael van Wetering van Kennisnet.

Net zoals de opkomst van het internet zorgde voor een revolutie in informatievergaring, staan we nu weer aan de vooravond van eenzelfde grote stap. Nu met de bediening van computers en andere apparaten in de vorm van stemherkenning, aanraking en gebaren. Informatie wordt niet meer in een rechthoekig scherm gepresenteerd, maar bijvoorbeeld ook met een bril in ons directe gezichtsveld.

Op dit moment lijken virtual- of augmented reality brillen en hun toepassingen misschien nog speelgoed en vooral gericht op gamers. De toepassing in de beroepspraktijk en het beroepsonderwijs neemt snel toe. Er zijn verschillende instellingen die al iets doen met deze technologie of er in ieder geval al over nadenken.

Als gevolg van deze ontwikkeling gaan computers steeds meer anticiperen op onze behoeftes, die ze destilleren uit gegevens die op en om ons lijf worden geregistreerd. Een voorbeeld hiervan is eye tracking, hartslagmeting en bewegingsregistratie. De overkoepelende term die hiervoor is bedacht: “immersive”.

Voor meer informatie immersieve technologie in het onderwijs, lees het artikel op Kennisnet.