Kennisnet, PO-Raad, VO-raad en SIVON hebben de handen ineengeslagen om ‘inzicht in ICT-voorwaarden’ aan te bieden. Omdat een veilige digitale omgeving onmisbaar is voor leraren, leerlingen, schoolleiders en bestuurders in het onderwijs. Het organiseren van een ICT-omgeving die veilig, betrouwbaar, toegankelijk en van hoge kwaliteit is, gaat nog niet zo makkelijk. Daarom is deze Kennisnetwijzertool Inzicht in ICT-voorwaarden ontwikkeld.

Bron: Kennisnet.nl

Onderwijs en de organisatie eromheen digitaliseren steeds verder. Dat gebeurt vaak vanuit de intentie om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Enthousiaste en gemotiveerde leraren en ICT-coördinatoren zijn hierbij essentieel: zij maken deze stappen mogelijk. Maar er is meer voor nodig om ICT-inzet op een professionele en veilige manier aan te pakken – zodat bijvoorbeeld de gegevens van leerlingen niet zomaar toegankelijk zijn voor anderen.

Om de kansen die digitalisering biedt op een goede en veilige manier te benutten, zijn er eerst tal van vragen die beantwoord moeten worden. Daar kan de tool ‘inzicht in ICT-voorwaarden je bij helpen.

Inhoudelijke ICT-thema’s onder de loep 

Informatiebeveiliging en privacy (IBP), veilig en verantwoord digitaal toetsen en toegang tot digitale leermiddelen zijn onderwerpen die veel scholen bezighouden. Scholen willen hun ict graag goed inrichten om de kwaliteit van onderwijs te verbeteren, maar er zijn nog veel vragen. Daarom hebben we ervoor gekozen om deze thema’s nog beter te belichten en u hierbij meer inzicht in ict-voorwaarden te bieden.

Tool ‘Inzicht in ICT-voorwaarden‘ 

Om onderwijsinstellingen te ondersteunen bij het gericht professionaliseren van hun ICT-omgeving, hebben we de Kennisnetwijzertool Inzicht in ict-voorwaarden ontwikkeld. Hiermee krijgt u inzicht in de voorwaarden per verantwoordelijkheid en per voorwaarde overzicht van wat er nodig is voor een professionele ICT-inzet. Denk bijvoorbeeld aan het inrichten van een procedure om beveiligingslekken te melden en te behandelen, het maken van afspraken over eigenaarschap bij het opstellen van digitale toetsen, of het trainen en begeleiden van docenten bij het gebruik van digitaal lesmateriaal.

Bekijk de tool Inzicht in ICT-voorwaarden en ga direct aan de slag!

 

Bekijk het volledige artikel op Kennisnet.nl