
Leerlingen zoeken hulp bij YouTube-docenten
- May 2021
- 0
Voor last-minute vragen, weten scholieren dat ze moeten zijn bij de accounts JORTgeschiedenis, Meneer Wietsma, Juf Amoniozuur, en Math with Menno. De YouTube-docenten zien hun kijkcijfers stijgen in toetsweken en ook vooral nu rond de examenperiode.
Docent Menno Lagerwey zag het ook, hij geeft uitleg over wiskunde op YouTube onder de naam Math with Menno. “Op een normale dag wordt er zo’n 25.000 keer naar mijn video’s gekeken, in een toetsweek twee keer zo veel en nu, in de examenperiode, zes keer zo veel. Dat is enorm.”
“Ik wilde iets extra’s aanbieden, want in de bovenbouw gaat het soms best snel. Ik ben uitlegfilmpjes gaan maken waarin het net is alsof je bij mij in de klas zit. In tien minuten krijg je te weten wat je moet weten. Een strak verhaal, zonder dat ik er dingen omheen vertel of het warrig overkomt.” De video’s waren in beginsel bedoeld voor zijn eigen leerlingen, nu komen de filmpjes erg van pas voor veel scholieren met vragen over wiskunde.
Amina El Wati gelooft dat studenten dat nodig hebben. Ze heeft een YouTube-kanaal, Juf Aminozuur, met uitleg over biologie. In de afgelopen jaren zijn veel docenten begonnen met video-tutorials op YouTube om de situatie te verbeteren, zoals huisinformatie en huiswerk in de klas. Deze docenten zorgen ervoor dat studenten de video’s vooral tijdens tentamens of voor tentamens bekijken.
Uiteindelijk is het niet de bedoeling om de video als alternatieve informatie in de klas te gebruiken, maar als aanvulling of eindanalyse voordat je een toets of examen aflegt. “Ik denk dat het alleen maar beter gaat worden”, zei Joost van Ort van JORTgeschiedenis op YouTube. “YouTube is voor veel leerlingen echt een zoekmachine geworden. Leerlingen roepen nu dat ze écht niet meer zonder zouden kunnen. Dat ze niet weten hoe ze zonder zouden moeten slagen.”
Iliass El Hadioui, een onderwijssocioloog verbonden aan de Erasmus Universiteit en de Vrije Universiteit, stelt dat studenten hun eigen beslissingen kunnen nemen of informatieve video’s kunnen bekijken. Maar vroeg zich af wie verantwoordelijk zou zijn voor de inhoudelijke kwaliteit van de filmpjes, als zoveel docenten nuttige video’s op YouTube plaatsen. “De onderwijsinspectie heeft de verantwoordelijkheid om op scholen op de kwaliteit te letten. Maar wie gaat bepalen of een uitlegfilmpje op YouTube oké is? Dat doet nu niemand: een ‘keurmerk’ is er niet.”
Volgens El Hadioui is dit een probleem wanneer studenten YouTube-informatie vergelijken met informatie van klasleraren. Ze zullen de video bekijken als alternatief voor de les, niet als aanvulling. “Ik vind mijn leraar wiskunde niet goed uitleggen, dus ik zoek het later wel op op YouTube, daar leggen ze het beter uit – dat idee. Maar is die YouTube-uitleg ook daadwerkelijk beter? De communicatie op YouTube is vaak luchtiger en leuker, en dat kan goed samengaan met een gedegen kwaliteit van onderwijs, maar het wordt spannend wanneer dit niet zo is.” Iets waar de Onderwijsinspectie wel doorheen kan prikken, maar leerlingen lang niet altijd.
Om studenten te ondersteunen bij het eindexamen van dit jaar, zet NOS Stories ook eindexamenadviezen op YouTube. Tijdens de live uitzending kunnen scholieren vragen stellen over de eindexamens aan verschillende docenten in het land. Deze livestreams beginnen dagelijks om 17.00 uur op het NOS Stories YouTube kanaal.