Het is een uitkomst tijdens de lockdown. Naar eigen zeggen is het de eerste school in Nederland die VR gebruikt voor afstandsonderwijs. Als proef, met één klas is scholengemeenschap Marianum in Lichtenvoorde begonnen met thuisonderwijs via Virtual Reality (VR). Leerlingen en docent zijn enthousiast. ,,Eigenlijk is het net de echte school.” 

Door Isa Rutten | De Stentor

De techniek staat voor niets in klas vier van de mavo in Lichtenvoorde. Een groepje van acht leerlingen volgt thuis biologieles, maar zit toch in de klas. Niet echt, maar via virtual reality.

Contact met klasgenoten

Het ziet er een beetje raar uit. Bibi Kremers (15) zit aan de keukentafel, en draagt zo’n grote, futuristische ogende bril. In haar handen bewegen de controllers. Ze krijgt thuisonderwijs in een virtuele school. Dat bevalt haar veel beter dan de les volgen op een beeldscherm. „Het is erg leuk. Ik heb meer contact met mijn klasgenoten en je kunt opdrachten uitvoeren met je handen. Eigenlijk net als in de echte school”, vertelt Bibi enthousiast.

Vernieuwend

Biologiedocent Sander Esselink, die vanuit zijn huiskamer in de vr-bril zijn eigen virtuele leslokaal ziet, is aangenaam verrast. „Het is vernieuwend en weer een nieuwe stap binnen het lesgeven. Ik kan mijn eigen presentatie inladen. Bovendien heb ik veel meer interactie met de leerlingen dan bij het lesgeven via de laptop. Opdrachten kunnen ze direct uitvoeren. Dat is wel erg mooi”, prijst Esselink.

Hij vertelt dat Scholengemeenschap Marianum op kleine schaal begonnen is met thuisonderwijs via virtual reality. Vier lessen zijn er inmiddels geweest. „Met een beperkte groep leerlingen uit één klas. Het is een experiment”, zegt de docent.

Eerste school in Nederland

De nieuwe onderwijstechniek is ontwikkeld door platform De Virtuele School in Eindhoven. „We hadden daar al contact mee. Er is ons gevraagd om mee te doen. Daarbij is ons verteld dat we de eerste school in Nederland zijn met thuisonderwijs via virtual reality”, zegt de docent. Aanschaf van negen brillen, met twee leermodules, betekende voor Marianium een investering van ruim 5000 euro. „Het is de bedoeling dat de brillen onder leerlingen gaan rouleren.”

Tijdens de huidige corona-lockdown is virtual reality een uitkomst, maar het haalt het niet bij fysiek onderwijs, waar de leerlingen echt bij elkaar in de klas zitten, zegt docent Esselink. „Dat zal altijd nodig blijven, virtual reality is een mooie aanvulling. Bijvoorbeeld voor projectgroepen die op afstand van de school bezig zijn.”

‘Klaar zijn voor morgen’

Volgens directeur Raymond Nijenhuis van scholengemeenschap Marianum biedt de virtuele school enorme kansen. „Juist in de huidige tijd is het belangrijk dat we ons thuisonderwijs verder ontwikkelen, zodat we ook na corona beter voorbereid zijn op onvoorziene omstandigheden. Daarom omarmen we het project De Virtuele School dan ook volledig. We willen klaar zijn voor morgen.”

 

Bekijk het artikel in zijn volledigheid, inclusief videorapportage op de website van  De Stentor.