Bron: Trouw

Rond de feestdagen wordt er veel online gewinkeld. Black Friday is net achter de rug en Sinterklaas en Kerst staan al om de hoek. Cybercriminelen spelen gretig in op onschuldige consumenten. Dit gebeurt veel op nepwebsites die lijken op websites van bekende winkels. Dat is geen leuk begin van de feestdagen.

“We shoppen en bankieren meer dan ooit online en de groei is door corona nog sneller gegaan”, zegt Marlene ten Ham, directeur van branchekoepel Thuiswinkel.org. “Nepsites zijn een continu probleem. In overleg met de politie halen wij wekelijks nepwinkels uit de lucht. Ook sites die onterecht ons logo gebruiken komen we veel tegen. Rond Black Friday worden zelfs complete gelegenheidsnepwebwinkels gebouwd.”

De cybercriminelen proberen websites te ontwerpen die lijken op de bekende adressen waar we winkelen of bankieren. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek van veiligheidsspecialist Mimecast.

“Het zijn ook feestdagen voor cybercriminelen. In deze tijd nemen de pogingen tot digitale oplichterij toe”, zegt Nick Deen, manager marketing bij Mimecast. Het bedrijf scant het internet voortdurend en kan aan geregistreerde URL’s, webadressen, zien welke winkels en andere bedrijven favoriet zijn bij cybercriminelen.

Lees het artikel hier verder

En bekijk meer veilig winkel tips op Mediawijsheid in de artikelen » Phishing en Veilig op internet