Dankzij apps als Teams kunnen we ook onderwijs op afstand geven. Het blijft echter soms behelpen. Deze tips helpen je om meer uit Teams te halen.

We zijn dit jaar massaal overgestapt naar Zoom, Teams en soortgelijke tools. Nu we de basis een beetje in de vingers hebben, kunnen we kijken naar manieren om het meeste uit Teams te halen. In twee artikelen, waarvan dit het eerste is, delen we een aantal handige instrumenten die je als leerkracht kunt inzetten om je online lessen beter af te stemmen op je leerlingen.

Tip 1: Gebruik Insights op Teams

Vraag een leerkracht wat ze het vervelendst vinden aan online onderwijs en je krijgt veelal hetzelfde antwoord: dat je de leerling niet kunt zien. Zelfs met de webcam aan, neem je slechts een fractie waar van wat er bij de leerling gebeurt.

In een normale, klassikale, lessituatie heb je jouw leerlingen de hele tijd in de gaten. Je ziet het wanneer een leerling afgeleid raakt. Je neemt de groepsdynamiek waar en kunt daaruit afleiden of de les boeiend genoeg is, of dat je een tandje bij moet schakelen.

Een goede leerkracht gebruikt deze directe feedback om zijn of haar lessen bij te schaven, zodat een volgende groep een nog betere les krijgt.

In Teams moet je het zonder dat soort directe feedback stellen. Gelukkig biedt Teams Insights een andere manier om te zien hoe boeiend je lessen zijn.

Niet standaard

Insights is geen standaard onderdeel van Teams. Het moet dus apart worden toegevoegd. Dat kan via deze link.

Vervolgens klik je (in Teams) in de linkerbalk op de drie bolletjes (More) en kies je voor Insights.

De nieuw toegevoegde app geeft je verschillende handige statistieken voor elke les. Uiteraard meet Insights hoeveel leerlingen aanwezig waren en hoeveel absenten er waren. Interessanter is echter dat Insights je ook vertelt hoeveel leerlingen in de Team-meeting inactief waren (en mogelijk iets heel anders aan het doen waren) en zelfs hoeveel leerlingen hun huiswerk niet op tijd inleverden.

Het is nog altijd niet hetzelfde als directe waarneming in de klas, maar dankzij Insights heb je een goed werkbaar alternatief.

Tip 2: Zie hoe een leerling zich online gedraagt

Wanneer je eenmaal weet hoe het is gesteld met aanwezigheid en absenteïsme kun je een laagje dieper kijken.

Bij een normale les weet je precies welke leerlingen je in de gaten moet houden. Je weet wie er regelmatig te laat komt, wie er na de les nog een vraag komt stellen en wie bezig is met welke opdracht. In Teams is dit een stuk minder zichtbaar.

Ook hier kan Insights in Teams helpen. Het is namelijk mogelijk via de zogeheten “spotlight cards” details op leerlingniveau te zien. Hoeveel studenten waren er in een bepaalde week afwezig? Welke studenten zijn ineens op andere tijden dan normaal aan het werken?  Je kunt in Insights bladeren op zoek naar iets opvallends, of je kunt een gefilterd online-activiteitsrapport genereren.

Tip 3: Zie wie er met de pet naar gooit

De derde, en laatste, tip gaat nog wat dieper. Als leerkracht wil je jouw leerlingen graag zien werken. In de les is het makkelijk om te zien wie zich op de opdrachten stort en wie liever met andere dingen bezig is. Je ziet ook hoe moeilijk of makkelijk ze de opdrachten vinden. Deze informatie helpt je om je opdrachten zo bij te schaven dat ze uitdagend genoeg zijn en motiveren om te leren.

Ook hier helpt Insights in Teams je verder.

Via de functie track student activity zie je in één oogopslag hoe vaak een leerling heeft gepost, hoeveel reacties hij of zij heeft achtergelaten en of (en hoe) een student een bepaald bestand heeft geopend.

Wil je een rapport over het online gedrag van de hele klas? Ga dan vanuit het tabje “Insights” naar All Activities en vervolgens Meetings. Selecteer de gewenste tijdsperiode en de leerling(en) war je informatie over wilt voor een overzichtelijke rapportage.

Nog meer leren over Insights in Teams?

Met de drie tips die we hebben gedeeld heb je toegang tot een schat aan informatie om je lessen nog beter te maken. Meer weten? Microsoft heeft een één uur durende online cursus samengesteld waarin je alles leert over de manieren waarop je Insights in Teams kunt gebruiken.

 

Door:  Jeroen Langendam | SchoolIt