De VVD ziet graag dat universiteiten, hogescholen en mbo-scholen hun digitale beveiligingssystemen in kaart gaan brengen. Op deze manier hoopt de partij dat cybercriminelen het lastiger gaat krijgen om binnen te dringen in de systemen van onderwijsinstellingen.

Zo moeten situaties zoals waar de universiteit van Maastricht te maken had deze kerstvakantie voorkomen worden. Zij werden getroffen door een cyberaanval met ransomware, waardoor computersystemen werden geblokkeerd totdat er losgeld betaald zou worden.

Dennis Wiersma, VVD-Kamerlid, geeft aan dat beveiligingssystemen van de universiteit niet toereikend zijn geweest. Hij denkt dat de universiteit van Maastricht wellicht niet de enige onderwijsinstelling is die dit probleem heeft.

Waarom heeft het VVD-kamerlid gevraagd bij Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven of ervoor gezorgd kan worden dat computersystemen in het hoger onderwijs en in het beroepsonderwijs op veiligheid worden getest.

De conclusies van dit onderzoek zullen naar de Kamer worden gestuurd zodat de onderbouwingen van experts bekend worden bij de Kamerleden.