Uitgeverij Sanoma Learning mag educatief dienstverlener Iddink Group overnemen, ondanks hun gezamenlijke sterke marktpositie. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) eist wel dat concurrenten toegang houden tot Magister, de populaire digitale leeromgeving van Iddink. Dat meldt de toezichthouder.

Het Finse Sanoma Learning, in Nederland vooral bekend van onderwijsuitgeverij Malmberg, maakte in december 2018 bekend Iddink Group te willen overnemen. Iddink is bekend van Magister en Eduarte, leerlingvolgsystemen die in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) veel worden gebruikt. Het Edese bedrijf regelt ook de distributie van leermiddelen, zoals boeken en lesmateriaal.

De ACM wilde eerst onderzoeken of Sanoma Learning na de overname niet een te sterke marktpositie zou krijgen, vooral in het voortgezet onderwijs. De toezichthouder wil voorkomen dat Sanoma de lesboeken van Malmberg beter gaat ontsluiten op leerlingvolgsysteem Magister dan lesboeken van andere uitgeverijen. Iddink Group heeft via Magister en Eduarte zeventig procent van de markt voor elektronische leeromgevingen en studentenadministratie in handen.

Voorwaarden
“Onze oplossingen blijven voor de hele markt beschikbaar”
De marktwaakhond stelt nu een aantal voorwaarden aan de overname. Zo moeten concurrenten van Malmberg na de overname onder gelijke voorwaarden toegang krijgen tot Magister. Ook moeten zij op dezelfde manier als Malmberg toegang krijgen tot data uit Magister. Opvallend is dat de ACM deze voorwaarde niet specifiek oplegt voor Eduarte, Iddinks onderwijsinformatiesysteem voor het mbo.

‘Natuurlijk blijven we nauw samenwerken met alle uitgevers’, reageert algemeen directeur Wijnand Spring in ’t Veld van Iddink Group. ‘Onze oplossingen zullen voor de hele markt beschikbaar zijn, dat is immers in het belang van de docent en de school.’

Daarnaast moet Sanoma Learning zorgen dat geen commercieel gevoelige informatie van concurrerende uitgevers via Iddink bij Malmberg terechtkomt. Naar eigen zeggen blijven beide bedrijven ‘in hun commerciële werkzaamheden opereren als separate ondernemingen’ en staan ze open voor andere aanbieders van content en platforms.

De twee partijen ronden de overname deze maand af.