Bent u als school op zoek naar een interessant project voor uw lessen? SLBdiensten organiseert jaarlijks de STEAM Cup Challenge, een wedstrijd voor docenten én studenten in het voortgezet onderwijs en mbo. Hierin gaan scholen met een team of klas projectmatig aan de slag met de ‘Micro:bit’, een multifunctionele minicomputer die je eenvoudig kunt programmeren. Met behulp hiervan moet door elk team een oplossing bedacht én gemaakt worden voor een vooraf bepaald thema. Het thema van de STEAM Cup Challenge voor het komend schooljaar is inmiddels bekend: ‘Smart City’. Daarmee kunnen de voorbereidingen beginnen voor u als school om deel te nemen!

 

SCHRIJF UW SCHOOL NU IN

Wat valt er te winnen?

Doet uw school mee en staat uw team straks in de finale? Dan mag het prototype gepresenteerd worden voor een groot publiek op een prachtige locatie, zoals het Nemo Science Museum in Amsterdam. Wint uw school? Dan mag de hele klas naar Walibi en wint de school een mooie prijs. Dit schooljaar was dat o.a. een 3D-printer.

 

Ideaal opstapje om te leren programmeren

Deelname aan de STEAM Cup Challenge betekent niet alleen veel fun. Het is ook een ideaal opstapje voor leerlingen/studenten om spelenderwijs kennis te maken met een programmeertaal. Daarnaast leren zij wat het inhoudt om een oplossing voor een alledaags probleem te verzinnen én wat ervoor nodig is om deze oplossing in teamverband uit te werken. Daarbij moeten de taken rondom het bedenken, bouwen, programmeren en presenteren van de oplossing optimaal verdeeld worden. Naast programmeurs heeft een team namelijk ook leden nodig die graag presenteren, een Sway-presentatie maken of een prototype in elkaar knutselen. Een mooie uitdaging!

 

Geef het project een plek in uw school!

Deze wedstrijd is er speciaal voor alle docenten uit het voortgezet onderwijs en het mbo die op zoek zijn naar een leuk project voor hun projectweek, talentklassen of technieklessen. Het afgelopen jaar is de STEAM Cup Challenge ook ingezet tijdens lessen aardrijkskunde, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en informatica. Wij raden aan om als docent minimaal tien uur aan de STEAM Cup Challenge te besteden om tot een mooi resultaat te komen.

 

Het thema: ‘Smart City’

Inmiddels is het thema van de nieuwe editie van STEAM Cup Challenge bekend: ‘Smart City’. Onze steden zijn in een ver verleden opgericht, gebaseerd op de omstandigheden en opvattingen van toen. Door de jaren heen zijn deze steden veranderd en gegroeid, maar zijn ze ook slimmer geworden? ‘Smart City’ is meer dan de volgende nieuwe hypeterm: het is de overtuiging dat een stad efficiënter, goedkoper en slímmer draaiende te houden is als je IT op de juiste manier inzet.

 

Gaat uw school de challenge aan?

Nu het nieuwe thema bekend is, kunt u voorbereidingen treffen om dit project een plek te geven in het aankomende schooljaar! Wilt u zich als school verder informeren of inschrijven voor de STEAM Cup Challenge? Ga dan naar de website van STEAM Cup Challenge óf neem contact op met Sandra Fiege.