Nederland loopt voorop als het gaat om het gebruik van digitale toepassingen en diensten. Dat heeft veel voordelen. De omschakeling naar het massale thuiswerken begin maart was voor een groot aantal bedrijven geen probleem. Scholen konden dankzij slim gebruik van online videodiensten toch blijven lesgeven. En omdat bijna iedereen in Nederland een internetaansluiting heeft, konden we alles wat we nodig hadden online bestellen.

Naast deze voordelen heeft de sterke digitalisering ook een schaduwkant. De kans op hacks, phishing of andere cybercrimes wordt elk jaar groter. De schade die cybercriminelen onze maatschappij toebrengt, loopt jaarlijks in de honderden miljoenen. Het is dus belangrijk om de digitale weerbaarheid in Nederland te verbeteren. Dat gebeurt op zowel zakelijk als overheidsniveau. Bovendien dwingt de overheid door wet- en regelgeving zoals de AVG bedrijven om veilig met de data van anderen om te gaan.

Security is dus een actueel onderwerp. Het Ministerie van Onderwijs bepaalde ook vorig jaar dat ‘IT security’ een meer prominente plek in het IT-lesaanbod moet krijgen. Als je dit vertaalt naar het MBO ICT-onderwijs, dan betekent dit dat alle ICT-studenten moeten leren hoe zij security-procedures kunnen toepassen op datanetwerken. Omdat niet elke ROC deze knowhow in huis heeft, en al evenmin de tijd om deze kennis up-to-date te houden en er lesmateriaal bij te maken, is Stichting Praktijkleren een samenwerking aangegaan met security-leverancier Fortinet.

Stichting Praktijkleren ondersteunt ROC’s met het ontwikkelen van praktijkgericht les- en examenmateriaal binnen én buiten de school. Dat doet de organisatie voor de sectoren Zakelijke dienstverlening, Veiligheid & Vakmanschap, ICT en Commercie van het middelbaar beroepsonderwijs. Stichting Praktijkleren doet dat niet alleen, zij ontwikkelt haar materialen in nauwe samenwerking met de ROC’s, die allemaal bij de stichting zijn aangesloten. Daarnaast is Stichting Praktijkleren ook intermediair tussen leveranciers en de scholen.

Fortinet is in Nederland een marktleider op het gebied van cybersecurity. Het biedt gespecialiseerde oplossingen die organisaties beschermen tegen geavanceerde bedreigingen. De geconsolideerde producten houden dynamische bedreigingen buiten de deur en vereenvoudigen tegelijkertijd de IT-infrastructuur. De security-oplossingen van Fortinet helpen vele Nederlandse organisaties die actief zijn in de zorg, de overheidssector, het onderwijs, de financiële sector en de zakelijke markt om hun netwerk optimaal veilig te houden.

Fortinet levert niet alleen producten, maar zet zich ook hard in om het tekort aan security-experts in Nederland aan te pakken. Daarvoor hebben zij het Fortinet Network Security Academy-programma opgestart. Dit programma is nu gratis toegankelijk voor alle ROC’s. Het programma heeft als doel specialistische cybersecurity-vaardigheden bij te brengen bij studenten om hen voor te bereiden op een succesvolle start als netwerkbeveiliger.

De Academy biedt Fortinet’s Network Security Expert (NSE)-trainingen en -certificeringen aan, en voorziet zowel in theoretische informatie als praktijk ervaring. Via een online omgeving kan de docent alle lesstof voor de klassikale lessen downloaden en extra theoretische informatie verkrijgen over hoe de producten zijn opgebouwd. De docent kan zelf ook NSE-gecertificeerd worden.

Hans Blankendaal, Accountmanager Academy Support Centre, is erg enthousiast over de nieuwe samenwerking. “Vanuit de markt krijgen we te horen dat producten van Fortinet in Nederland op grote schaal worden ingezet. Deze security-omgevingen moeten ook onderhouden en beheerd worden. De vraag naar goed geschoolde security-specialisten met kennis van Fortinet oplossingen groeit daardoor met de dag. ROC’s die gebruikmaken van de Fortinet Academy, zorgen daarmee voor dat de kennis van de leerlingen goed aansluit op de behoefte van de arbeidsmarkt.”

“Stichting Praktijkleren promoot marktconforme en actuele kennis in het onderwijs, zodat iedere student een goede plek op de arbeidsmarkt kan krijgen. En dat doen ze op een zeer verantwoordelijke wijze, vertelt Paul Hoekstra, public sector salesmanager bij Fortinet. “De stichting onderzoekt welke leveranciers toegevoegde waarde bieden en of hun kennis past bij de actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. We vinden het geweldig dat de security-expertise die via de Fortinet Academy wordt aangeboden nu beschikbaar komt voor alle ROC’s. We verwachten dat zowel stagebedrijven als de zakelijke markt de aankomende nieuwe security-experts met open armen zullen ontvangen.”