Volgens de meeste studenten van de Universiteitsraad zou de Erasmus Universiteit Rotterdam moeten stoppen met het aanvragen van een tweede camera bij online tentamens. Het NRC schreef dat de studenten dreigden een rechtszaak aan te spannen als dat niet zou gebeuren.

Studenten die thuis examens afleggen, moeten van de universiteit een webcam en smartphone gebruiken om zichzelf vanaf de voor- en achterkant te kunnen filmen. Net als veel andere universiteiten gebruikt de Erasmus Universiteit al sinds het begin van de coronacrisis supervisiesoftware (proctoring software) om plagiaat bij thuistentamens te voorkomen. Omdat studenten door het coronavirus thuis zijn, maken veel scholen en universiteiten gebruik van deze software.

De Erasmus Universiteit heeft als enige universiteit de verplichting van een tweede camera tijdens tentamens. Het bestuur vindt dit nodig want als er geen tweede camera is, kan de fraudeur een spiekbriefje op of achter het computerscherm plaatsen. De universiteit is van mening dat met deze vorm van begeleiding de waarde van studentendiploma’s beter beschermd kan worden.

De studenten van de universiteitsraad zijn al enkele maanden in gesprek met de raad van bestuur. Eind januari ondertekenden bijna 800 studenten een kritische brief. Ze schreven: „Proctoring verhoogt de stress bij studenten tijdens tentamens en kan voelen als privacy-inbreuk in deze toch al moeilijke tijden”.

Het is niet de eerste keer dat toezicht tot geschillen leidt. In juni vorig jaar spande de Centrale Studentenraad van de Universiteit van Amsterdam een ​​rechtszaak aan tegen de universiteit. De rechter oordeelde vervolgens dat er geen onrechtmatige inbreuk op de privacy van studenten had gepleegd.