Vanaf december 2021 worden er rondetafelgesprekken gehouden door de vaste commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer. Eerder bestond deze enkel alleen in tijdelijke vorm, als de tijdelijke commissie Digitale Toekomst.

Onderzoeksinstelling Waag maakte destijds van de tijdelijke commissie een  Routekaart Digitale Toekomst. Waag-directeur Marleen Stikker maakt zelf ook deel uit van de vaste commissie Digitale Zaken van de Tweede Kamer.

Het gesprek over digitalisering werd gehouden met het maatschappelijk middenveld, branche-organisaties en het bedrijfsleven. Naast Waag was onder meer Evelyn Austen (Bits of Freedom) te gast. In haar bijdrage en het position paper van Waag ging Marleen Stikker in op de noodzaak van verankering van integriteit van de persoon, wat inhoudt dat data niet in handen horen te vallen van grote tech-spelers – zoals ook onze organen niet verhandeld worden.

Ook stipte ze aan dat het midden- en kleinbedrijf inmiddels te afhankelijk is geworden van digitale platforms en diensten, die niet onder overheidscontrole staan en in handen zijn van grote bedrijven. Ook digitale geletterdheid – zorgen dat burgers van jongs af aan leren dat technologie in onze eigen handen ligt, en het belang van kritisch maken meekrijgen – is van groot belang.

Een van de standpunten van Waag, dat in de commissie van de Tweede Kamer naar voren kwam: Een commissie Digitale Zaken is niet genoeg – het is tijd voor een ministerie van Digitale Zaken!

Bron: Waag