Aanbieders van virtuele werelden en social games verdienen geld aan kinderen op een manier die niet door de beugel kan. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Mijn Kind Online, kenniscentrum kinderen en media.

Aanbieders van virtuele werelden en social games verdienen geld aan kinderen op een manier die niet door de beugel kan. Dat blijkt uit onderzoek van stichting Mijn Kind Online, kenniscentrum kinderen en media. Verdienden sites voor kinderen een aantal jaren geleden vooral door advertenties te verkopen, nu verdienen ze door kinderen te laten betalen voor virtuele spullen via het sms-tegoed op hun mobiele telefoon. Doordat bedrijven niet duidelijk zijn over de kosten, gaat het steeds vaker fout. Mijn Kind Online maar ook de Consumentenbond ontvangen klachten van ouders met kinderen die honderden Euro’s zijn kwijtgeraakt. De twee organisaties willen maatregelen.

Virtuele werelden als Habbo.nl en Panfu.nl zijn digitale pretparken voor kinderen. In een normaal pretpark als De Efteling weet een kind echter wat de toegangsprijs is en wat hij betaalt voor een ijsje. Ook gaat hij niet zonder begeleiding naar binnen. In digitale pretparken is dat anders. Daar worden kinderen constant overgehaald om hun zakgeld uit te geven. Ze krijgen een huisdier als gratis welkomstcadeau, dat na een paar uur begint te blaffen vanwege honger, die alleen gestild kan worden als er digitaal voer wordt gekocht. Ze krijgen een virtueel kledingstuk gratis, dat na een week moet worden ingeleverd tenzij er betaald wordt.

Het mobieltje is de nieuwe portemonnee van kinderen. Bedrijven spelen daar op in
Virtuele goederen kunnen aangeschaft worden via de credit card van vader of moeder, maar ook met de (eigen) mobiele telefoon, door middel van bellen of sms