Cybercriminelen rammelen aan de online poorten, en onderwijsinstellingen vinden het steeds moeilijker om adequate beveiliging in te zetten. Dat komt ook omdat er vrij weinig ICT personeel is dat gespecialiseerd is in cybersecurity. Het tekort aan beveiligingstalent stelt organisaties voor grote problemen.

Volgens een rapport van (ISC)2 zijn er momenteel 3,12 miljoen security-professionals nodig. Terwijl er een tekort een securitykenners is, worden cyberbedreigingen steeds slimmer en sneller. Zo bleek uit een recent rapport van FortiGuard Labs, de onderzoekstak van Fortinet, dat het aantal ransomware-aanvallen is vertienvoudigd. Veel organisaties hebben grote moeite om het beveiligingstalent aan te trekken dat nodig is om zich tegen dit soort geavanceerde cyberbedreigingen te wapenen.

Scholen zijn vooral bang voor ransomware-aanvallen. Cyberveilig Nederland noemt het groeiende aantal ransomware-aanvallen zelfs de grootste online bedreigingen van dit moment. Gelukkig zijn sommige onderwijsinstellingen goed voorbereid met back-ups, al is dat geen garantie voor probleemloos doorgaan met lesgeven als je wordt gehackt.

Afgelopen maand heeft de regering-Biden organisaties in de publieke en private sector opgeroepen om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van meer beveiligingstalent. Fortinet geeft gehoor aan deze oproep en komt nu met de toezegging om de komende vijf jaar een miljoen mensen wereldwijd gratis te trainen. Scholen in Nederland kunnen de trainingen gratis gebruiken om hun studenten meer kennis te geven over de werking van firewalls, cybergevaren en hoe deze buiten de deur te houden. In Nederland gebruikt bijvoorbeeld het Alfa College lesmateriaal van de Fortinet Academie bij de opleiding van hun IT-studenten.

Het NSE Training Institute

Het NSE Training Institute van Fortinet voorziet in beveiligingstraining en certificeringen en loopbaanbevorderende hulpmiddelen. Daarnaast werkt Fortinet ook samen met marktleiders en overheidsinstellingen om bij te dragen aan een vaardige, inclusieve en diverse pool van cyberprofessionals. Partners zijn onder meer IBM, Salesforce en het World Economic Forum. Via zijn Education Outreach Program gaat Fortinet samenwerkingen aan met organisaties in diverse sectoren, zoals de universitaire wereld, overheidssector en non-profitbedrijven. Het doel is om ervoor te zorgen dat alle groepen binnen de samenleving toegang krijgen tot kansen en hulpmiddelen om een loopbaan in cybersecurity te beginnen.

Het NSE Certification Program is een training- en certificeringsprogramma dat uit acht niveaus bestaat. Het is ontwikkeld om de ervaring en vaardigheden van technische professionals op het gebied van netwerkbeveiliging te laten testen door een onafhankelijke partij. Het NSE Certification Program heeft alleen al sinds het begin van de coronacrisis ruim 680.000 certificaten uitgegeven en ruim een miljoen uur aan training verzorgd. Daarmee wint het steeds meer terrein als trainingsprogramma voor cybersecurity. Via dit programma helpt Fortinet IT-professionals en andere mensen om nieuwe beveiligingsvaardigheden op te doen, hun vaardigheden op te frissen of hun vaardigheden uit te breiden.

Train personeel met de Information Security Awareness & Training Service: De Information Security Awareness & Training Service van Fortinet biedt  awareness-training die onderwijsmedewerkers voorlicht over moderne cyberbedreigingen zoals phishing, social engineering en ransomware-aanvallen en hoe zij zich daartegen kunnen wapenen. De dienst is geschikt voor het voltallige personeel, inclusief onderaannemers en niet-technische medewerkers. De gratis dienst is ontwikkeld in overeenstemming met de richtlijnen van het National Institute of Standards and Technology (NIST): NIST 800-50 en NIST 800-16.

Meer weten over de NSE Training Institute van Fortinet? Lees dan dit dit blog.