De Britse publieke omroep komt scholen tegemoet met het onderwijzen van leerlingen die thuis geen internetverbinding hebben. In het door corona ernstig getroffen Verenigd Koninkrijk worden vanaf aanstaande maandag op twee zenders lessen aangeboden voor basis- en middelbare scholieren.

Dat maakte de omroep bekend. Vanaf 11 januari gaat BBC Two twee uur per dag lesstof van middelbare scholieren op tv behandelen.

Op diezelfde dag start CBBC, het kinderkanaal van de BBC, om 09.00 uur met het uitzenden van een drie uur durend basisschoolprogramma. Zodat alle kinderen in het Verenigd Koninkrijk die geen internet hebben, naar educatieve programma’s kunnen kijken.

Onze kinderen

De staatssecretaris voor Digitaal, Cultuur, Media en Sport, Oliver Dowden, laat weten: ”De BBC heeft ons land in de vorige eeuw door enkele van de moeilijkste momenten geholpen. En in de komende weken gaat de nieuwsorganisatie onze kinderen helpen met leren. Dit zal ouders enorm helpen met de begeleiding. We zijn als overheid erg gelukkig met de rol die de BBC hier inneemt.”

TV-criticus en BBC-podcastmaker Scott Bryan spreekt op Twitter over een uniek moment: ”Dit is de grootste educatieve bijdrage die de BBC gaat leveren in de historie van de organisatie.”

Nederland

In Nederland lijkt dit voorlopig niet te gebeuren. De NPO is niet van plan de programmering op een van de drie hoofdzenders aan te passen, maar heeft op een andere zender wel aanbod voor kinderen en tieners in de lockdown.

Marceline van Os, woordvoerder van de publieke omroep, zegt dat een soortgelijke programmering in Nederland niet werkt, omdat scholen verschillende lesmethodes hebben, ‘waarbij dezelfde stof op verschillende manieren en tempo’s en in verschillende vormen wordt aangeboden’.

Met de Zapp-dienst biedt de NPO wel lespakketten waar kinderen zelf mee aan de slag kunnen. Dat gebeurt via Schooltv en bestond al voor de crisis. Van Os spreekt over ‘pasklare pakketten voor diverse onderwerpen, vakken en leeftijdsgroepen’.

Vanwege de coronacrisis biedt Schooltv nu ook Schooltv Thuis voor peuters, kleuters en leerlingen in het basisonderwijs. Daarmee leren kinderen zelfstandig rekenen en lezen.

Schooltv: Fruit op Tafel

Speciaal voor kinderen uit groep 3 en 4 is er nu de interactieve schoolplaat van Fruit op Tafel: fris en fruitig oefenen met rekenen. Kinderen kunnen zelfstandig door de plaat heen en weer bewegen, de vrolijke fruitvideo’s bekijken en oefenen met plus- en minsommen en de tafels tot 10.

Iedere werkdag zijn tussen 9.00 en 12.00 uur educatieve Schooltv programma’s te zien op TV via het themakanaal NPO Zappelin extra.
De programmering is als volgt:
09.00 tot 09.30 uur:                  groep 1 en 2
09.30 tot 10.00 uur:                  groep 3 en 4
10.00 tot 11.00 uur:                  groep 5 en 6
11.00 tot 12.00 uur:                  groep 7 en 8

Algemene Onderwijsbond

Simone Geest, woordvoerder van de Algemene Onderwijsbond, ziet de inzet van lineaire kanalen enkel als ondersteuning van de bestaande digitale lessen. ”We zien dit niet als de grote oplossing, maar het is wel goed dat het er is. De leraar is daarnaast hard nodig om te zien wat er begrepen wordt.”

 

Bron: Dennis van Luling | RTL Nieuws
en NationaleOnderwijsGids.nl