Ineens ben ik hoofdredacteur van IPON magazine.

Door Karin Winters

In juni 2014 pakte ik samen met Marcel Kesselring het hoofdredacteurschap van Vives Magazine op. Wisselend vulde of Marcel of ik het magazine met artikelen en gaf de redacteuren duwtjes. Daarna ben ik het alleen gaan doen en nog altijd is het de gaafste klus ooit. Ik blijf lekker hoofdbaas, ook na de naamswijziging (en misschien wel meer).
Het Vives magazine wordt IPON magazine. We hebben wel besloten om de nummering door te laten gaan. Dus nummer 181 is in de maak.

Natuurlijk hoorde ik regelmatig dat papieren magazines ‘uit’ zijn en dat Vives ook nog eens een stevig formaat heeft. Persoonlijk hield ik wel van anders en groter, maar ik weet ook dat digitaal beter is. We hebben besloten om het beste uit twee werelden samen te voegen. Dat betekent dat de naam Vives verdwijnt en opgaat in IPON. De IPON (beurs) is eigenlijk ook de aanleiding geweest voor Reshift (de uitgever) om Vives magazine te starten. De vernieuwde IPON website is in volle ontwikkeling en ik heb gelukkig ook al een stapel artikelen in de aanbieding, die straks op de IPON site verschijnen. Het papieren blad verschijnt nog 4 keer per jaar. Ik ga mijn best doen om dat echte ‘bewaarexemplaren’ te maken.

Het papieren magazine heeft al jaren een vaste club redacteuren die elk hun eigen vakgebied hebben. Iedereen is verbonden aan onderwijs of heeft er een zeer warm hart voor. Ik ben heel erg blij met de vaste club want zij maken dat de inhoud ook echt dicht bij onderwijs en onderwijsinnovatie ligt. Sinds ik hoofdredacteur ben, heb ik geprobeerd om de redacteuren alle vrijheid te geven. Zij leveren aan (vaak een eigen vaste rubriek), ik lees en zet het direct door naar de eindredactie. Dat ik me niet bemoei met de inhoud zul je het meest herkennen in de Column van Bertus Meijer en de boekrecensies van Peter te Riele. Soms moet ik even op mijn handen gaan zitten om er niet iets van te vinden, maar zij zijn eigenaar van hun eigen rubriek.

Zonder Bada Tan en Tedje van Gils zou Vives eruit zien als de telegraaf of een heel saai boek. Tedje racet door de aangeleverde teksten en Bada doet de opmaak.
Inmiddels zijn we een geoliede machine en ik prijs deze toppers dan ook graag bij je aan.

En wat doe ik? Ik probeer de plank met artikelen te vullen en benader soms specialisten om hen een bijdrage te laten leveren. Samen met Carla Desain (mijn interviewparel) kijken we naar interessante mensen die echt iets te vertellen hebben. Het gaat niet alleen over technologie in het onderwijs, maar vaak ook over de mensen (en hun worstelingen).

 

Hoe we deze rubrieken vorm gaan geven in een online omgeving, daar moet ik nog even over nadenken. Triggeren, prikkelen en aan het denken zetten lijkt me wel mooi. Bloggen, Vloggen, Ploggen?
Wie weet gaan we wel een vaste groep samenstellen die we allemaal tegelijk op een thema laten kauwen. Of (zoals Marieke Simonis en Rhea Flohr nu doen) elkaar bevragen, wat vind jij en wat zijn jouw ervaringen.

Ach, we zien wel.

Ik heb er zin in en hoop dat je me weet te vinden voor gave initiatieven, ontwikkelingen en andere nieuwtjes.
Mail me dan op karin@vives.nl