Virtual Reality, of VR is een vrij nieuwe technologie, maar wel eentje die het onderwijs een stuk meer betrokken kan maken. De huidige generatie leerlingen zijn welbekend met digitale middelen, dus het is geen verrassing dat ze met VR goed bereikt kunnen worden.

Er zijn verschillende categorieën waarin VR een toevoeging kan zijn bij het lesgeven: communicatie en samenwerken, collaboratief leren in VR, verhaallijnen, puzzels en bewustwording.

Een voorbeeld hiervan is de app “Keep Talking and Nobody Explodes”, waarin één student de rol aanneemt van bomspecialist, en een andere leerling of groepje leerlingen de rol aannemen van experts. De experts zullen de bomspecialist moeten begeleiden aan de hand van een handleiding voordat de timer op is, wat goede en duidelijke communicatie vergt.

Een ander voorbeeld is de Google Tour Creator, waarin leerlingen hun eigen 360 graden tours kunnen maken en publiceren. Gebruikers kunnen hun eigen panorama foto’s uploaden of beelden van Google Street View gebruiken. Daarna kunnen ze hun tour geven aan medeleerlingen.

Dit soort toepassingen zijn speels, maar leren leerlingen ondertussen wel dingen als communicatie, samenwerken, creëren en zelfs spreken in het openbaar.

Daarnaast kan virtual reality gebruikt worden om leerlingen beter te laten focussen. Juist omdat de immersie wordt aangeboden en de leerlingen tijdelijk audiovisueel worden afgesloten van hun omgeving zal dit geen afleiding meer vormen.

De mogelijkheden met VR zijn eindeloos, wanneer het aankomt op leslocaties. Met de headsets kan een leerling getransporteerd worden naar elke denkbare plek, ook als dat in “de echte wereld” logistiek lastig of onmogelijk is.

Ondanks dat VR nog een kostbare technologie is om in te zetten, zitten er zeker voordelen aan. Met de tijd zullen de mogelijkheden uitbreiden en zal de technologie goedkoper worden.